Goedemorgen! Ook vandaag blijft het koud, met temperaturen onder het vriespunt. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten.

1. Bijna twee miljoen mensen worden mogelijk gekort op pensioen

Enkele grote Nederlandse pensioenfondsen waarschuwen voor dreigende pensioenkortingen in de komende jaren.

De branche kreeg in de laatste maanden van 2018 flinke klappen als gevolg van de wereldwijd dalende beurskoersen. Daardoor werd eerder herstel de kop in gedrukt. Maar als hun zogeheten beleidsdekkingsgraad niet op tijd op het vereiste niveau van ruim 104 procent zit, moeten de fondsen de pensioenen verlagen.

Vooral bij de metaalfondsen PME en PMT begint de situatie nijpend te worden omdat voor beide de deadline eind 2019 al verstrijkt en pensioenen er dus mogelijk volgend jaar al omlaaggaan. Hun beleidsdekkingsgraad zat eind december op respectievelijk ruim 101 en dik 102 procent.

2. EU-onderhandelaar Barnier stelt 3 eisen aan uitstel Brexit

De deadline voor de Brexit van 29 maart 2019 komt akelig snel dichterbij, terwijl er nog steeds geen zicht is op politieke consensus over de exitroute bij Britse politici. In een interview met enkele Europese kranten geeft hoofdonderhandelaar Michel Barnier van de EU aan wat de voorwaarden zijn voor eventueel uitstel van de Brexit.

De Britten moeten drie dingen duidelijk maken: hoelang duurt het uitstel? Waarom wordt er uitstel gevraagd? En vormt uitstel een probleem voor de Europese verkiezingen van mei? Idee is dus dat er een politieke consensus is in het VK over een Brexitplan voordat er sprake kan zijn van uitstel.

3. Geheime Britse documenten tonen de chaos die een no deal-Brexit kan veroorzaken

De Britten houden rekening met een enorme chaos als het tot een no deal-Brexit komt, blijkt uit interne documenten van de Britse douane waarop Sky News de hand heeft weten te leggen. Hierin worden scenario’s beschreven met betrekking tot grensbewaking, migratie, handel en reizen.

Zo zou het vrachtverkeer over het Kanaal met 87 procent bijna volledig instorten. De douane waarschuwt de regering ook voor enorme rijen en een verzwakking van de grensbewaking. Ook erkent het onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor het eerst dat het niet in staat is om EU-burgers in het VK van nieuwkomers uit de EU te onderscheiden.

4. Trump stelt State of the Union uit

Een overwinning voor Nancy Pelosi in de strijd om de Mexicaanse muur. De Amerikaanse president Donald Trump zal de State of the Union toch pas houden als de shutdown voorbij is.

Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, had eerder op de dag in een brief geschreven dat ze niet toestaat dat Trump zijn rede houdt totdat de problemen rond de overheidsfinanciering zijn opgelost. Trump kondigde daarop een alternatieve State of the Union aan, maar daar ziet hij nu van af. "Ik kijk ernaar uit om in de nabije toekomst een 'geweldige' State of the Union-toespraak te geven!", aldus de president.

5. Nederland belastingparadijs? In ieder geval een 'doorsluisland'

Multinationals die belasting willen besparen, gebruiken Nederland volop als doorsluisland, concludeert het Centraal Planbureau (CPB) donderdag in een nieuwe analyse. Jaarlijks wordt er voor zo'n 200 miljard euro geschoven met royalty's, rentes en dividendstromen via Nederland. In het geval van royalty's heeft Bermuda een extreem belangrijke rol.

Het CPB geeft wel aan dat echt effectieve bestrijding van belastingontwijking om internationale samenwerking vraagt. Bij eenzijdige blokkades door Nederland, zullen multinationals andere sluiproutes kiezen.

6. Jumbo loopt iets in op Albert Heijn met marktaandeel in Nederland

Marktonderzoeker Nielsen heeft nieuwe cijfers over de marktaandelen van supermarkten in Nederland, zo meldt het FD. Albert Heijn is eind 2018 nog steeds nummer één, maar verliest wel 0,6 procentpunt en komt uit op een marktaandeel van 34,7 procent, Jumbo klimt juist 0,4 procentpunt en stijgt naar 19,1 procent. Jumbo profiteerde onder meer van de overname van Emté. Lidl staat op plek drie met een marktaandeel van 10,9 procent en Aldi bezit de vierde plek met een aandeel van 6,8 procent.

7. Shell is meest waardevolle merk van Nederland

Shell is het meest waardevolle merk van Nederland met een merkwaarde van 37,2 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van Brand Finance. Het bureau meldt dat Shell al jaren op de eerste plek staat in Nederland, wereldwijd staat het oliebedrijf op de 26ste plek. Het eerstvolgende Nederlandse bedrijf op de wereldwijde lijst is ING (plek 152), gevolgd door Rabobank (227) en Philips (233). Wereldwijd is Amazon het meest waardevolle merk.

8. Uitzetstop van gewortelde kinderen tot eind volgende week

De regeringspartijen krijgen een adempauze om het eens te worden over verruiming van het kinderpardon. Tot eind volgende week worden er geen asielzoekers met kinderen uitgezet die al langer dan vijf jaar in Nederland verblijven. Maar dat is puur toeval, benadrukt staatssecretaris Mark Harbers (Asiel). Hij heeft geen opdracht gegeven om de uitzettingen stil te leggen. Er stonden er simpelweg geen gepland, zo meldt persbureau ANP.

9. FC Barcelona telt €75 miljoen neer voor Ajacied Frenkie de Jong

De toptransfer van Ajacied Frenkie de Jong naar FC Barcelona is rond. De 21-jarige international verhuist komende zomer naar de Spaanse kampioen. Hij tekent een contract voor vijf jaar bij de club van sterspeler Lionel Messi, die 75 miljoen euro neertelt voor De Jong. Door allerlei bonussen kan oplopen tot maximaal 86 miljoen. Daarmee kan De Jong Virgil van Dijk passeren als duurste Nederlandse voetballer ooit.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Bekijk de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!